Πρόλαβε τον καρκίνο, ξεπέρασε τον φόβο, 
λύσε το πρόβλημα!

Καλέστε μας
210 74 88 388
ή δώστε μας τα στοιχεία σας καιΣας καλούμε εμείς

Καρκίνος Μαστού και Εγκυμοσύνη

Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται με την ίδια συχνότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και στις μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία σχετική αύξηση της συχνότητάς του αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η σύγχρονη γυναίκα τεκνοποιεί σε μεγαλύτερη ηλικία. Τελικά καρκίνος μαστού διαγιγνώσκεται περίπου σε 1 κάθε 3000 εγκυμοσύνες.Ο καρκίνος ο σχετιζόμενος με την εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο αυτός που εμφανίζεται στη διάρκεια της κύησης αλλά μέχρι και ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Η κλινική εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη είναι παρόμοια με των υπολοίπων καρκίνων εκτός εγκυμοσύνης. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ψηλαφητή μάζα στο μαστό,αλλοιώσεις του δέρματος του μαστού ή της θηλαίας άλω,οίδημα ή πόνο. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί με αιμορραγικό έκκριμα από τη θηλή. Ένα ιδιαίτερο σημείο που ορισμένες φορές γίνεται αντιληπτό σε περιπτώσεις καρκίνου μαστού κατά τη διάρκεια του θηλασμού,είναι η ανεξήγητη άρνηση του βρέφους να θηλάσει από το μαστό που φέρει την κακοήθεια και αυτό είναι γνωστό ως σημείο "απόρριψης του γάλακτος". Ενδεχομένως το μοναδικό ύποπτο εύρημα να είναι ένας διογκωμένος λεμφαδένας στη μασχάλη.

Η εμφάνιση όμως του καρκίνου στην εγκυμοσύνη δημιουργεί διαγνωστικές δυσκολίες διότι αφενός σε αυτή την περίοδο συμβαίνουν αρκετές φυσιολογικές μεταβολές στο γυναικείο μαστό,αφετέρου τα διαγνωστικά μέσα είναι σχετικώς περιορισμένα. Μεγάλη σημασία λοιπόν έχει η επαγρύπνηση αλλά και η εμπειρία της ιατρικής ομάδος των παθήσεων του μαστού. Η απεικονιστική διαδικασία ξεκινά με υπερηχογραφικό έλεγχο των μαστών καθώς το υπερηχογράφημα είναι μία εξέταση στην οποία μπορεί να υποβληθεί εύκολα η εγκυμονούσα γυναίκα χωρίς να εκτίθεται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία και επιπλέον είναι μία πολύ αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος,ιδιαίτερα σήμερα που χρησιμοποιούνται υπερηχογραφικά μηχανήματα υψηλής ευκρίνειας. Η μαστογραφία συνήθως δε χρησιμοποιείται στην περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω της ακτινοβολίας στην οποία εκθέτει τη μητέρα και το έμβρυο αν και η δόση της ακτινοβολίας είναι αρκετά μικρή ώστε ορισμένοι συγγραφείς να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Στην κλινική πρακτική όμως το υπερηχογράφημα των μαστών συμπληρώνεται ,όταν είναι αναγκαίο,από τη μαγνητική μαστογραφία,η εφαρμογή της οποίας υπόκειται επίσης σε περιορισμό στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Εφόσον διαπιστωθεί κάποιο ύποπτο εύρημα από τις προηγούμενες εξετάσεις θα πρέπει να ακολουθήσει και κάποιου είδους ιστολογική ταυτοποίηση. Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα για λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση γίνεται εύκολα και ακίνδυνα χωρίς πόνο. Η εξέταση αυτή θέτει πολύ συχνά και αξιόπιστα την οριστική διάγνωση αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας ίσως έχει ορισμένες διαγνωστικές δυσκολίες λόγω της υπερπλασίας που φυσιολογικά υπάρχει στο γυναικείο μαστό στην περίοδο αυτή. 

Ορισμένες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει και η θεραπευτική αντιμετώπιση της εγκύου με καρκίνο στο μαστό καθώς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλο το θεραπευτικό οπλοστάσιο σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο της κύησης η καλύτερη χειρουργική επέμβαση είναι η μαστεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης αφού η γυναίκα δε μπορεί να υποβληθεί σε μετεγχειρητική ακτινοβολία-απαραίτητη σε χειρουργικές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού. Σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης μπορούμε να εφαρμόσουμε μικρότερης έκτασης επεμβάσεις στο μαστό και να ακολουθήσει η συμπληρωματική ακτινοβολία μετά τον τοκετό. Στη διάρκεια της κύησης βρίσκει εφαρμογή και η μέθοδος του λεμφαδένα φρουρού για τον έλεγχο της μασχάλης χωρίς να εκτίθεται σε κίνδυνο το έμβρυο. Ορμονοθεραπεία δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,η χημειοθεραπεία όμως εφαρμόζεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και διακόπτεται περίπου τρείς εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη?  

Η θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως και σε μη εγκύους. Η πρόγνωση της ασθενούς είναι η ίδια όπως σε κάθε γυναίκα με το ίδιο πρόβλημα,στο ίδιο στάδιο της νόσου που έλαβε υην ίδια θεραπεία. Διακοπή της κύησης συστήνεται όταν η κακοήθεια είναι προχωρημένου σταδίου ή ιδιαιτέρως επιθετική και χρήζει πλήρους θεραπευτικής αντιμετώπισης από το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Ένας καρκίνος που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,σύμφωνα με τους περισσότερους συγγραφείς,δεν είναι απαγορευτικός για επόμενη τεκνοποίηση στο μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και αφού το στάδιο της νόσου και η σταθεροποίηση της κατάστασης της ασθενούς το επιτρέπουν μπορεί να κυοφορήσει ξανά μετά παρέλευση δύο ετών τουλάχιστον.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας