Πρόλαβε τον καρκίνο, ξεπέρασε τον φόβο, 
λύσε το πρόβλημα!

Καλέστε μας
210 74 88 388
ή δώστε μας τα στοιχεία σας καιΣας καλούμε εμείς

Πώς Βοηθάει η Γενετική στην Πρόληψη και την Θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού

Ο κλάδος της γενετικής τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τα δεδομένα στην πρόληψη την διάγνωση, και την θεραπεία του καρκίνου μαστού. Περίπου 20% των ασθενών με καρκίνο μαστού έχει ισχυρό γονιδιακό / κληρονομικό υπόβαθρο, παρουσιάζουν δηλαδή κληρονομικό καρκίνο μαστού. Η γενετική, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές, αλλά και σε όλες γενικά τις περιπτώσεις που ανευρίσκεται καρκίνος στον μαστό, δεν βοηθάει μόνο την γυναίκα που νοσεί, αλλά μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη την οικογένεια της!

Πώς Εφαρμόζεται η Γονιδιακή Ανάλυση και η Γενετική Συμβουλευτική στο Κέντρο μας;

Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Συμβουλευτικής του κέντρου μας σας παρέχει πληροφορίες για το αν έχετε κληρονομική προδιάθεση της νόσου και για τις γενετικές εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν προς όφελος των ασθενών και ολόκληρης της οικογένειας τους.

Οι γυναίκες και οι στενοί συγγενείς τους κατατάσσονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου με βάση κάποια κριτήρια. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εμφάνιση καρκίνου σε μικρή ηλικία και η συχνότερη από το αναμενόμενο εμφάνιση της νόσου στην ευρύτερη οικογένεια. 

Στο κέντρο μας με την συμβολή γενετιστή με εξειδικευμένες γνώσεις μπορούμε να διαχωρίσουμε με αξιοπιστία τα περιστατικά κληρονομικού καρκίνου από τον σποραδικό. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ύψιστης σημασίας για την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου.

Αν μία ασθενής ανήκει στην κατηγορία του κληρονομικού καρκίνου υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένων εξετάσεων που μπορούν να προσδιορίσουν το γενετικό αίτιο της νόσου. Η επιλογή του γενετικού τεστ καθορίζεται ανάλογα με το ιστορικό της κάθε ασθενούς. 

Τι Γίνεται στις Περιπτώσεις που Ανακαλύπτουμε Γονιδιακή Μετάλλαξη;

Σε περίπτωση που μία ασθενής βρεθεί θετική για μετάλλαξη σε κάποιο γονίδιο, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από αυτό το αποτέλεσμα. Ανάλογα το γονίδιο που θα βρεθεί η μετάλλαξη θα μπορεί να λάβει εξειδικευμένη θεραπεία καθώς και να αλλάξει το πρωτόκολλο παρακολούθησης. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου στο μέλλον καθώς και άλλες μορφές καρκίνου σε άλλα όργανα του σώματος. 

Πώς Μπορούν να Προφυλαχθούν οι Συγγενείς μιας Γυναίκας που Εμφάνισε Καρκίνο στο Μαστό;

Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται μόνο στην γυναίκα με το πρόβλημα. Γνωρίζουμε πόσο επώδυνο και ψυχοφθόρο είναι για όλη την οικογένεια η εμφάνιση του καρκίνου μαστού σε κάποιο μέλος της. 

Σημαντικότατο όφελος  όμως μπορούν έχουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, που πιθανόν να έχουν κληρονομήσει την μετάλλαξή, ώστε με την κατάλληλη πρόληψη να αποφύγουν την εμφάνιση της νόσου ή να διαγνωστούν σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα μέσω γενετικών εξετάσεων να αποφευχθεί η μεταφορά της νόσου στις επόμενες γενεές!

Μέχρι πρόσφατα, η πλειοψηφία των γενετικών τεστ περιοριζόταν στην ανίχνευση μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2. 
Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών δίνεται η δυνατότητα να αναλύονται πολύ περισσότερα γονίδια για την ανίχνευση μεταλλάξεων που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. 

Όμως για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό ενώ για την ανάλυση και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων απαιτούνται επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της βιοπληροφορικής και της γενετικής του καρκίνου. Στο κέντρο μας, υπάρχει άριστα εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που μπορεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα και τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής και της μοριακής βιολογίας.

Σταύρος Χ. Γλεντής
Ειδικός Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής
Διευθυντής Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής Συμβουλευτικής 
Μαστολογικής Μονάδας "Μαστός"

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας