Πρόλαβε τον καρκίνο, ξεπέρασε τον φόβο, 
λύσε το πρόβλημα!

Καλέστε μας
210 74 88 388
ή δώστε μας τα στοιχεία σας καιΣας καλούμε εμείς

Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Μαστών

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και ο δεύτερος συχνότερος σε θνητότητα μετά τον καρκίνο του πνεύμονος. Αποτελεί λοιπόν θεμελιώδους σημασίας πρόβλημα υγείας για τις σύγχρονες κοινωνίες. Εξαιτίας της μεγάλης συχνότητας με την οποία εμφανίζεται, πάρα πολλές χώρες του κόσμου έχουν υιοθετήσει προγράμματα μαζικού προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού τους.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η όσο γίνεται πιο πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ώστε να παρασχεθεί έγκαιρα η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται όταν εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται στα αρχικά του στάδια.

Ποιες Γυναίκες Πρέπει Να Κάνουν Προληπτικό Έλεγχο Μαστών;

Όταν αναφερόμαστε σε πρόγραμμα μαζικού προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού είναι φανερό ότι αναφερόμαστε σε γυναίκες οι οποίες δεν παρουσιάζουν κάποιο συγκεκριμένο παθολογικό σύμπτωμα από τον μαστό, είναι δηλαδή  απολύτως φυσιολογικές υγιείς γυναίκες. Τα προγράμματα αυτά δεν σχεδιάζονται μόνο για γυναίκες που έχουν  επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας στο μαστό αλλά για όλες της γυναίκες του γενικού πληθυσμού. 

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες σε  προληπτικό έλεγχο των μαστών θα πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 40 ετών ανά 2-3 χρόνια. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά η κλινική εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως. Επίσης από την ηλικία των 40 ετών και μετά θα πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο,  μαστογραφικός έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία. Οι οδηγίες αυτές αφορούν  τις γυναίκες  στις οποίες δεν διαπιστώνεται κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, διαφορετικά οι οδηγίες τροποποιούνται αναλόγως του ευρήματος σύμφωνα με την συμβουλή του θεράποντος  ιατρού. 

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι αν υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο πέρα από το οποίο ο προληπτικός  έλεγχος θα πρέπει να σταματάει. Η απάντηση είναι πως  δεν υπάρχει τέτοιο όριο εφόσον η γυναίκα είναι υγιής. Εάν δηλαδή η γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας είναι καλή δεν πρέπει να  διακόψει τον τακτικό της έλεγχο όσο προχωρημένη κι αν είναι η ηλικία της.

Πόσο Χρήσιμη Είναι Η Αυτοεξέταση Των Μαστών;

Δύσκολο είναι κανείς να πει κατά πόσο είναι ωφέλιμη η αυτοεξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρά την αυτοεξέταση δεν βελτιώθηκε η συνολική επιβίωση των γυναικών ούτε ανακαλύφθηκαν πιο γρήγορα πρώιμοι καρκίνοι του μαστού. Αυτό αντίθετα συνέβη με τη μαζική εφαρμογή της ψηφιακής μαστογραφίας. Παρόλα αυτά όμως είναι γνωστό, ότι ένας μεγάλος αριθμός ογκιδίων ανακαλύπτεται από τις ίδιες τις ασθενείς πριν αυτές απευθυνθούν στον γιατρό τους. 

Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να κάνουν αυτοεξέταση μία φορά το μήνα. Για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας η αυτοεξέταση είναι καλό να πραγματοποιείται μεταξύ της 7ης και 10ης ημέρας του κύκλου τους καθώς οι μαστοί σε αυτή την περίοδο είναι πιο μαλακοί και λιγότερο επώδυνοι. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να οριστεί μία οποιαδήποτε ημέρα του μήνα που εξυπηρετεί τις ίδιες. 

Πολυδύναμη Μαστολογική Μονάδα Μαστός και Προγράμματα Πρόληψης 

Τα προγράμματα προληπτικού μαστολογικού ελέγχου που εφαρμόζουμε στην πολυδύναμη μαστολογική μονάδα Μαστός είναι απολύτως εξατομικευμένα και λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των μεγαλύτερων διεθνών επιστημονικών εταιριών για τον καρκίνο του μαστού (EUSOMA – European Society of Breast Cancer Specialist και NBCF – National Breast Cancer Foundation).

Έτσι εξασφαλίζουμε την πρώιμη διάγνωση, την έγκαιρη αντιμετώπιση και την οριστική θεραπεία για κάθε γυναίκα που εντάσσεται στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του κέντρου μας.   

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας