Πρόλαβε τον καρκίνο, ξεπέρασε τον φόβο, 
λύσε το πρόβλημα!

Καλέστε μας
210 74 88 388
ή δώστε μας τα στοιχεία σας καιΣας καλούμε εμείς

Τμήμα Μαγνητικής Μαστογραφίας (Breast MRI)

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού είναι ευρέως γνωστή με τον όρο Μαγνητική Τομογραφία. Πρόκειται για μέθοδο απεικόνισης η οποία έχει εισαχθεί στην ιατρική πρακτική τις τελευταίες δεκαετίες και βασίζεται στην καταγραφή ηλεκτρομαγνητικού σήματος από τα διάφορα όργανα και ιστούς του ανθρώπινου σώματος,όταν αυτό τοποθετείται εντός ορισμένου μαγνητικού πεδίου. Αρκετά χρόνια μετά την αρχική εφαρμογή της μεθόδου στην ιατρική διαγνωστική κατέστη εφικτή και η εφαρμογή της στην απεικόνιση του μαστού δηλαδή η Μαγνητική Μαστογραφία. Αυτό έγινε δυνατό με τη χρήση ειδικών πηνίων για το μαστό και με τη χρήση ειδικών σκιαγραφικών ουσιών. Η μαγνητική μαστογραφία έχει μία βασική διαφορά από "τεχνικής απόψεως"σε σχέση με τη ψηφιακή μαστογραφία και αυτή είναι ότι δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία η οποία θα μπορούσε να είναι σε κάποιο βαθμό βλαπτική.

Είναι η μαγνητική μαστογραφία καλύτερη εξέταση από τη ψηφιακή μαστογραφία; Όπως συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ιατρικής επιστήμης έτσι και στις παθήσεις του μαστού δε μπορούμε να πούμε ότι μία εξέταση είναι καλύτερη από μία άλλη σε κάθε περίπτωση. Κάθε μέθοδος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και συνεπώς καθεμιά είναι καλύτερη σε διαφορετικά περιστατικά,ανάλογα με τις δεδομένες συνθήκες κάθε πάθησης και κάθε ασθενούς. Έτσι άλλωστε προκύπτουν και οι ενδείξεις εφαρμογής κάθε εξέτασης δηλαδή οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες πλεονεκτεί και πρέπει να προτιμάται έναντι των υπολοίπων διαθέσιμων μεθόδων.

Αυτό που πρέπει ιδιαιτέρως να τονιστεί για τη μαγνητική μαστογραφία είναι ότι πρόκειται για εξέταση δύσκολη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της. Επειδή ως μέθοδος έχει μεγάλη ευαισθησία,δηλαδή είναι πολύ ικανή στην ανεύρεση παθολογικών καταστάσεων στο μαστό,υπάρχει ο κίνδυνος της υπερδιάγνωσης και συνεπώς ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν ύποπτες ορισμένες βλάβες που είναι απολύτως καλοήθεις. Τεράστια λοιπόν σημασία έχει η γνώση αυτών των ιδιαιτεροτήτων από την ιατρική ομάδα των παθήσεων του μαστού ώστε κάθε εξέταση να πραγματοποιείται μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται και να αξιολογείται αναλόγως. Τεράστια επίσης σημασία έχει η εμπειρία του ακτινοδιαγνώστη που καλείται να διαβάσει και να ερμηνεύσει τη μαγνητική μαστογραφία.

Η πολυδύναμη μαστολογική μονάδα "Μαστός" για το λόγο αυτό δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία της με εξειδικευμένους και έμπειρους ακτινολόγους οι οποίοι έχουν γνώση και μακρά πείρα στην εφαρμογή και ερμηνεία της μαγνητικής μαστογραφίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε έγκαιρη διάγνωση καρκίνων που βρίσκονται σε πολύ πρώϊμα στάδια αλλά ταυτόχρονα αποφεύγουμε πολλές άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις για απολύτως καλοήθεις παθήσεις.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας